HOTELLET I HÖRNET AV BITTER OCH LJUV

Jun 2nd, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Recension

Omslag till Hotellet i hörnet av Bitter och LjuvAv James Ford
Hotel  on the Corner of  Bitter and Sweet 2009
Översatt  av Hanna Axén
Bazar förlag AB 2011
ISBN 9789170282225, inb, 350 sidor

En glad överraskning! En historia som utspelar sig i två tider: 1942–1946, respektive 1986. Varje kapitel har fått en kort rubrik och ett årtal – som läsare är man aldrig osäker om tid och plats.

I centrum står ett par tolvåringar: Henry med kinesiska föräldrar och Keiko med japanska. De båda är de enda av sin sort i den  skola där de går som stipendiater. Under lunchrasterna får de hjälpa till med serveringen och dras till varandra. Henrys far, som upplevt den japanska ockupationen av Kina, kan omöjligt tänka sig att sonen umgås med dottern  till en japan. Man tänker osökt på Romeo  och Julia.

Jamie FordEfter Pearl Harbor ses japanerna som tänkbara landsförrädare och placeras i läger, ungdomarna skils åt. De brevväxlar men breven från Keiko blir glesare för att till slut upphöra.

1986 har  det gamla hotellet  ny ägare som vill restaurera. I källaren upptäcker man en mängd personliga tillhörigheter som japanerna lämnade ifrån sig där innan de fördes bort. Henry är nu änkling och går till hotellet i hopp om att hitta något som påminner om Keiko. Han får hjälp av sin son och dennes flickvän.

En parallellhistoria handlar om jazz. Henry får kontakt med en svart gatumusikant, som får plats i en orkester med engagemang på en klubb. Henry och Keiko går dit och lyssnar. En skiva som bandet spelar in  får en viktig roll.

Det här kunde ha blivit en riktig snyftare. Ford faller inte i den gropen. Det finns mycket känslor i boken, men tårögd blev jag först på de sista sidorna.

En välskriven och lättläst bok, där nu och då flätas i varandra.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22