HÖSTVÄSEN — skräckberättelser

Mar 14th, 2018 | By | Category: 2018-03 mars, Recension

Omslag till HöstväsenAv Kerstin Lundberg Hahn, Anders Fager, Magnus Nordin, Madeleine Bäck, Alex Haridi, Lena Ollmark, Niklas Krog
Red Lena Ollmark
B Wahlströms, 2017
ISBN 978-91-32-18139-9, inbunden, 251 sidor

Åter en ungdomsbok (i alla fall en bok från ett förlag som ger ut barn- och ungdomsböcker) med ett innehåll som lika gärna kan passa vuxna.

Anders Fager

Typexemplet är förstås Anders Fager (bilden, foto Kalle Assbring ) som i sin berättelse följer upp en av berättelserna i Samlade svenska kulter, den där en liten pojke på Kungsholmen i Stockholm stöter på ett monster inne i ett berg, i de tunnlar som finns under alla städer. Nu har barnet blivit äldre, kallar sig för Ondskan på Kungsholmen och har ett avtal med monstret så att det inte ska äta upp för många.

Ett par noveller är lite mer inriktade på tonåringsnivån, men de flesta som har tonåringar som huvudpersoner är ändå inte åldersspecifika. Och vi som passerat tonåren sedan länge har ju ändå minnen kvar från sådant som varit svårt i den åldern. Tekniken har utvecklats men människor är sig dock ganska lika. Ett par har huvudpersoner som är unga vuxna och som hade kunnat publiceras direkt i ett vuxensammanhang.

Det är mest vardagsskräck med en del inslag av det okända, inte fantasy. Sökande efter försvunna (à la Missing people), vaknatt på gammalt sjukhus med döende patienter, andrahandslägenheten med konstiga grannar, svartsjukedrama bland gymnasieelever — miljöerna är olika och nutid.

För skräckroade bör denna bok inte avfärdas som ungdomsbok.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22