HÖSTREGN

Oct 9th, 2018 | By | Category: 2018-10 okt, Recension

Omslag till HöstregnAv Lars Wilderäng
Massolit Förlag, 2018
ISBN 978-91-7679-584-2, 396 sidor

Wildserängs dystra böcker om krig och elände har tydligen slagit an hos svenska läsare. Höstregn tar vid där den tidigare boken Höstsol slutade och handlar följaktligen om ett rysk anfall mot Sverige. För att riktig förstå Höstregn bör man ha läst den tidigare och det skadar inte att vara ett MÖP (Militärt Överintresserad person).

Sverige och stora delar av Europa är i ett desperat läge. Elektriciteten är ofta utslagen och kommunikationerna fungerar inte och fienden kraftsamlar vid gränserna. Christian Vindelby gör vad han kan för att ge landet en ny ledning medan strider pågår i Uppsala.

En av Wilderängs styrkor är han förmåga att skildra militära operationer på ett hektiskt, spännande och upplysande sätt men samtidigt låta de agerande gestalterna få ett liv som ger dem personlighet. Trots att det handlar om krig och våld är det inte enbart en manlig angelägenhet, även kvinnor får sin beskärda del av intrigen. Hans tempo är snabbt, emellanåt rasande snabbt.

Likt andra författare som skriver om krig ger Wilderäng oss mängder av information om vapen och det språkbruk som militärer använder vid konflikthantering och allt är inte lätt at begripa för en stackars civilist.

Det som är en styrka i Höstregn hans försök att greppa historien på ett övergripande sätt, ganska mycket mer än i hans tidigare böcker Midvintermörker och Midsommargryning som har liknande teman. Genom den skickliga personbeskrivningen kan man hänga med i de olika turerna trots att platserna dör handlingen utspelas skiftar och tider varierar.

Ett krig måste ha sin förklaring. Ryssland som efter Sovjettiden blev av med sina lydstater vill återta sin ledande ställning i världen och får faktiskt hjälp av ett USA som i denna farliga situation tycks ha en dold agenda. EU kan inte enas sedan en av de stora aktörerna lämnat unionen. Jag tror inte att jag har alltför fel om jag räknar in Wilderängs verk i den pågående försvarsdebatten om den nordiska säkerhetspolitiken.

Lars Wilderäng har tidigare arbetat inom IT-branschen, men hans stora intresse för politik och samhällsfrågor har gjort att han nu är författare på heltid. Han driver också Cornucopia? som är en av Sveriges större oberoende bloggar inom finans, ekonomi och miljö.

PER MAGNUSSON

Egentligen är jag inte rätt person att bedöma Wilderängs böcker. Den genre han skriver i intresserar mig inte nämnvärt. Samtidigt vet jag, främst från min tid i bokhandeln, att det finns ett stort sug efter hans och andras författares böcker när de skriver om framtida scenarier. Just denna författare har jag sålt många exemplar av.

Detta är bok två i en duett. Den första heter Höstsol och det är en fördel att ha läst den först. Där ges upptakten till den kärnvapenattack som Ryssland riktar mot Sverige. Det är inte bara vårt land som angrips. Ryssland försöker ta tillbaka Sovjetunionens gamla territorier. Och det stoppar inte där. I själva verket är ett världskrig under uppsegling.

Om man inte är militärt insatt eller inte kan något om vapen kan mycket synas obegripligt i Lars Wilderängs böcker. Långa avsnitt går åt till att rabbla vapenfakta, strategier mm. Då också med ett oräkneligt antal förkortningar som i alla fall för mig är mer obegripliga än kinesiska.

Samtidigt är det rejält spännande. Ska världen bli helt rysk eller finns det ett aktivt och fungerande motstånd? I en thriller som denna blir det ofta en grupp hjältar eller en ensam cowboy som blir tungan på vågen. Så också här. Lars Wilderängs bästa avsnitt är de mycket dramatiska beskrivningarna hur en utvald grupp soldater kan göra skillnad.

De mer relationsknutna och känslomässiga intrigdelarna är inte författarens styrka. Men de finns där och de krävs som någon slags motpol till kriget.

Det finns kvinnor i handlingen, även bland de stridande. I verkligheten skulle man önska fler kvinnor i försvaret och på ledande politiska positioner. Kvinnor startar sällan krig!

NISSE SCHERMAN

Lars Wilderäng

Lars Wilderäng. Foto August Linnman

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22