HÖSTREGN

Oct 9th, 2018 | By | Category: 2018-10 okt, Recension

Omslag till HöstregnAv Lars Wilderäng
Massolit Förlag, 2018
ISBN 978-91-7679-584-2, 396 sidor

Wildserängs dystra böcker om krig och elände har tydligen slagit an hos svenska läsare. Höstregn tar vid där den tidigare boken Höstsol slutade och handlar följaktligen om ett rysk anfall mot Sverige. För att riktig förstå Höstregn bör man ha läst den tidigare och det skadar inte att vara ett MÖP (Militärt Överintresserad person).

Sverige och stora delar av Europa är i ett desperat läge. Elektriciteten är ofta utslagen och kommunikationerna fungerar inte och fienden kraftsamlar vid gränserna. Christian Vindelby gör vad han kan för att ge landet en ny ledning medan strider pågår i Uppsala.

En av Wilderängs styrkor är han förmåga att skildra militära operationer på ett hektiskt, spännande och upplysande sätt men samtidigt låta de agerande gestalterna få ett liv som ger dem personlighet. Trots att det handlar om krig och våld är det inte enbart en manlig angelägenhet, även kvinnor får sin beskärda del av intrigen. Hans tempo är snabbt, emellanåt rasande snabbt.

Likt andra författare som skriver om krig ger Wilderäng oss mängder av information om vapen och det språkbruk som militärer använder vid konflikthantering och allt är inte lätt at begripa för en stackars civilist.

Det som är en styrka i Höstregn hans försök att greppa historien på ett övergripande sätt, ganska mycket mer än i hans tidigare böcker Midvintermörker och Midsommargryning som har liknande teman. Genom den skickliga personbeskrivningen kan man hänga med i de olika turerna trots att platserna dör handlingen utspelas skiftar och tider varierar.

Ett krig måste ha sin förklaring. Ryssland som efter Sovjettiden blev av med sina lydstater vill återta sin ledande ställning i världen och får faktiskt hjälp av ett USA som i denna farliga situation tycks ha en dold agenda. EU kan inte enas sedan en av de stora aktörerna lämnat unionen. Jag tror inte att jag har alltför fel om jag räknar in Wilderängs verk i den pågående försvarsdebatten om den nordiska säkerhetspolitiken.

Lars Wilderäng har tidigare arbetat inom IT-branschen, men hans stora intresse för politik och samhällsfrågor har gjort att han nu är författare på heltid. Han driver också Cornucopia? som är en av Sveriges större oberoende bloggar inom finans, ekonomi och miljö.

PER MAGNUSSON

Lars Wilderäng

Lars Wilderäng. Foto August Linnman

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22