HÖSTLIK I GRUMLIGT VATTEN

Dec 10th, 2017 | By | Category: 2017-12 dec, Recension

Omslag till Höstlik i grumligt vattenAv Aron Olnafors
Bonnevier & Olofsson Förlag, 2017
ISBN 9789198239133, inbunden, 221 sidor

Den här författaren är mycket skygg. Jag har flera gånger varit på väg att träffa honom, men det har alltid gått i stöpet av en eller annan anledning. Det är nästan så att jag börjar misstänka att han helt enkelt inte existerar. Den bild som är publicerad nedan är den enda kända av honom, och det är inte ens säkert att det är han som har fotograferats.

Aron OlnaforsDet må vara hur som helst med det. Han har alltid haft en räv bakom örat. Titlarna på hans böcker har ofta haft slående likheter med andra kända författares dito. Den här t.ex. får tankarna att nalkas H K Rönblom. Det kan annars var Maria Lang eller för den delen E L James. Handlingen tilldrar sig i staden Aroshamn som har slående likheter med en större stad i Västmanland.

Det är också en del finess över persongalleriet. Eftersom denna bok till stor del handlar om en filminspelning får vi träffa både Henrietta Wandersson och Wollter Svensson. Filmfotografen heter Sven Nygren, en polis som heter Melonia Munther ger politiska vibbar och kriminalteknikern har samma namn som Wallanders motsvarighet.

Jag antar att det även finns en del lokala västmanländska politiker som känner igen sig. En förläggare får skymta med sitt riktiga namn, liksom hans bulldog Atlas. Som ni märker är humorn i framsätet på denna lättsamma kriminalroman. En tidigare bok av Olnafors, Vernissage med Döden håller på att filmas. Några mystiska dödsfall sker under inspelningen och de tre trogna hjältarna blir naturligtvis inblandade. Boken berättare, den pensionerade bankdirektören Erik Gyllenberg, företagsledaren Severin C. Brattenskiöld och landshövdingen, som bara benämns just så. Olnafors förekommer också i boken, men precis som i verkligheten lämnar han alltid återbud i sista stund till vad det vara månde.

Boken är full av dråpliga scener när trion tillsammans med bankdirektörens hushållerska Frida sakta närmar sig gåtans upplösning. Polisen jobbar på sitt håll, men är inte lika fantasifulla. I själva verket blir polisarbetet longörer i annars mycket humoristiskt berättad historia. De tre trivsamma huvudpersonernas öden och äventyr utgör både kärnan och behållningen av boken.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22