HOOLA BANDOOLA Om ett band, en tid, en stad

Sep 8th, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Hoola Bandoola

Av Örjan Svedberg
Ordfront 2009

Tiderna och attityderna förändras. Det som var orubblig politisk sanning i början av 1970-talet är nu ifrågasatt från fler håll än ett.

Men det fanns något sympatiskt med den socialistiska ”revolutionen” som började spira på 60-talet och vattnades av alla små och stora revolter 1968 och senare.  Att den sedan gjordes mindre sympatisk av en mängd självutnämnda politruker ur de vänstergrupper som förökade sig genom delning är en annan sak.

Genom popvågen som dykt upp åren innan hade en massa ungdomar gripits av lust att bli musiker. De som samtidigt indoktrinerats av den politiska stämningen kom på att de kunde slå två flugor i en smäll och tog upp Frälsningsarmén gamla tankegång om att det inte är rättvist att Djävulen har de bästa låtarna.

Ur den förvissningen föddes en kompott som bestod av en mångfald stilar, alla med pop- och rockrytmer i botten. Grupper bildades, repade och försökte få spelningar inför publik. Få lyckades nå utanför sina egna kvarter, men det fanns en skånsk orkester som blev riktigt stora trots att de under sina sex år inte spelade in fler än fyra skivor.

Bandet hette Hoola Bandoola Band (bildat 1970 av  Mikael Wiehe, Björn Afzelius – som var på väg att lägga ner sin orkester Spridda Skurar – och Peter Clemmedson) och har nu fått sin biografi skriven av vänstermannen Örjan Svedberg.

Örjan Svedberg

Svedberg har intervjuat kvarlevande medlemmar och deras närmaste bekanta och försökt sätta in dem i ett historiskt sammanhang. Det betyder att han beskriver tidsepoken och staden Malmö ur sitt ganska snäva perspektiv. Ett hat mot socialdemokratin, ja, mot alla politiska riktningar utom vänstern, lyser som en riktad stråklastare genom fram­ställningen. Det han och kamraterna gjorde var rätt, alla andra gjorde fel eller var motvalls kärringar.

Hoola Bandoola Band ansågs inte ha klara socialistiska budskap enligt de riktigt renläriga, något som motsägs av innehållet i den CD som medföljer boken. Å andra sidan har jag aldrig varit renlärig åt något håll så min åsikt är kanske inte att lita på.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22