HON SOM MÅSTE DÖ – Millennium 6

Sep 9th, 2019 | By | Category: 2019-09 sep, Recension

Omslag till Hon som måste döAv David Lagercrantz
Norstedts, 2019
ISBN 9789113073743, inbunden, 388 sidor

Sagan om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist fortsätter med sin sjätte del. Efter den formidabla världssuccén med de tre första böckerna som författaren Stieg Larsson aldrig fick uppleva på grund av sin för tidiga bortgång, tog David Lagercrantz över. Även han har nu producerat tre romaner och sätter i alla fall punkt för sig själv nu.

Många var skeptiska, rent kritiska mot att det skulle bli en fortsättning. Jag blev positivt överraskad av Lagercrantz första (del 4), men sedan tycker jag att det mesta känns urvattnat och krystat. Stieg Larssons arv märks mindre och mindre. Blomkvist och Lisbeth har fått mindre utrymme. Andra personer och ämnen har lyfts in i intrigen. Det är inte så konstigt. Lagercrantz är Lagercrantz och inte Larsson.

Författaren har hittat en historia om en Everestexpedition som har intresserat honom och vävt in den i intrigen. Den har inget med våra huvudpersoner att göra, men perifert berör det ändå Lisbet. Hon är själv ute efter en slutlig uppgörelse med sin syster Camilla och vice versa. En måste dö. Lisbet var mammas flicka och Camilla stod mer på den vedervärdige pappan Salas sida. Men det visar sig att blodsband är blodsband.

Berättelsen fortskrider med mycket resonemang och spekulationer om vad som hände vid bergsbestigningen där många dog. Sherpan som lett dem uppför Everest hittas mördad i Stockholm. Någon vill dölja något.

Blomkvist är utarbetad och inte så intresserad av arbete. Men han kan inte låta bli en bra historia. Lisbet i sin tur, vill hjälpa honom på sitt sätt på distans genom sitt extremt skickliga hackande.

Mot slutet blir det överdramatiskt när den stora uppgörelsen sker. Blodigt och äckligt. Annas är det inte så mycket action i intrigen. Naturligtvis får ändå Lisbeth visa sina krafter en och annan gång, skam vore väl annars.

Jag blir ändå inte intresserad på det sätt som Stieg Larsson lyckades med. I själva verket är Everesthistorien ganska enformig och tråkig. Lagercrantz kan skriva, men det visste vi. Han ska nu skapa en ny spänningsserie. Det ser jag fram emot.

Samtidigt når mig ryktet att något annat förlag, med någon annan författare ska föra Milleniumserien vidare. Det ser jag inte fram emot. Låt Lisbeth vila!

NISSE SCHERMAN

David Lagercrantz

David Lagercrantz. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22