HOLLYWOOD Guldåldern

Aug 11th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Hollywood GuldåldernAv Lasse Bergström
Norstedts 2010

1999 fyllde filmvetaren och recensenten Lasse Bergström 70 år och sade i en intervju att han skulle ägna de närmaste åren åt att skriva en bok 30- och 40-talets amerikanska filmer, tillverkade under det som kallades Hollywoods guldålder.

Elva år senare finns boken på diskarna och det är en gedigen genomgång. Bergström presenterar de skådespelare och regissörer han anser vara de viktigaste, de som satte sin prägel på de filmer – helst konstnärligt inriktade – som spelades in ända fram till 1960-talet. Att Bergström förlänger guldåldern med ett decennium beror på att Howard Hawks, som definitivt hör till de stora regissörerna, fortsatte att göra film så länge. Men han är ett undantag.

Det är en mycket kunnig beskrivning av den hollywoodska underhållningsindustrin, dess möjligheter till samhällskritik och dess tidsenliga förbud mot sådant som kunde påverka publiken ”i fel riktning”.

Bergström har forskat grundligt, suttit igenom i stort sett alla filmer han skriver om (utom de som är helt försvunna, troligen för alltid) och har tydligen läst samtliga biografier över filmskapare, moguler och skådespelare.

Jag är mycket imponerad av boken men har en liten invändning. Bergström har ohyggligt stora bakgrundskunskaper och glömmer att gemene man saknar hans referensramar. Det gör att man inte alltid hänger med i hans tvära kast och missar en del av undertexten.

Trots det är Hollywood Guldåldern ett måste för alla som intresserar sig för filmkonst, i synnerhet den amerikanska (som förvånande nog skapades av européer, för att inte säga östeuropéer) och har minnen av den tid då film sågs på biografer. Inte som nu när man ser äldre rullar på vardagseftermiddagarna i TV.

De ibland grumliga minnen man har från gångna tiders matinéer friskas upp av det gedigna fotomaterial som publiceras i boken.

KJELL E. GENBERG

Ingmar Bergman, Lasse Bergström och Charles Chaplin 1964. Foto Olle Wester

Ingmar Bergman, Lasse Bergström och Charles Chaplin 1964. Foto Olle Wester

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22