HÖKMÄSTARINNAN

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

En berättelse från Darkover
Av Marlon Zimmer Bradley
Hawkmistress! 1982
Översatt av Karin Andrae
Replik 1999

Kronologiskt kommer Hökmästarinnan närmast efter Stormens drottning bland Darkover-romanerna, men det finns ingen närmare förbindelse utan berättelserna är helt fristående från varandra. Romilly är dotter i ett adelshus. Hon älskar djur och utomhusliv och visar stor talang som falkenerare (hennes ”laran”, alltså hennes psykiska förmåga, gör att hon kan kommunicera med djur på ett mentalt plan), men som flicka får hon i längden inte ägna sig åt sådana manliga sysslor. När hennes far vill gifta bort henne med en man som förefaller henne särdeles motbjudande rymmer hon, förklädd till pojke. Så börjar ett kringflackande, spännande liv där Romilly blir inblandad i striden kring en kungatron och så småningom kommer att spela en betydelsefull roll för hur striden utfaller.

Darkover-romanerna hör inte till det mest högklassiga Bradley skrev under sin långa och produktiva karriär, men de är lättlästa och underhållande. Just den här centreras framförallt kring hur en kvinna kan skapa sig utrymme som självständig människa i en mansdominerad omgivning, men är i övrigt helt enkelt en äventyrsberättelse. Översättningen är funktionell, men visar på några ställen spår av att vara gjord i brådska.

ANNIKA JOHANSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22