HÖGRISKBEGRAVNING

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Kenneth Ahl [pseud för Lasse Strömstedt]
Kalla Kulor Förlag 2006

Kenneth Ahl har blivit gammal. Han vill sluta sitt kriminella liv. Men efter ett misslyckat rånförsök på Pridefestivalen, en sejour på det nya gigantiska psykiatriska sjukhuset, en hjälteinsats när han räddar livet på den besökande sjukvårdsministern slutar boken med hans delaktighet i både motorcykelgäng och begravningsbyråer.

Lasse Strömstedt skildrar en mängd fenomen från vår egen tid. Han gör djupdykningar inom de flesta samhällsområden men han är aldrig elak. Ja, det beror kanske mer på vem som läser boken. Visst, det är satir men på ett sjudundrande härligt sätt. Det är en skröna berättad på ett till alla delar livsbejakande sätt. Inget är heligt. Allt tål att gycklas eller skrattas åt.

Det är en roman. Man kan luras att tro att det är en kriminalroman. Där finns brott och där finns straff. Men Strömstedts böcker har alltid varit någonting alldeles för sig. Det finns inte heller gravallvar eller brist på distans eller avsaknad av pregnant samhällskritik som ofta präglar våra nutida författare av kriminalromaner.

Men främst är det Strömstedts berättarkonst som ger en så härlig upplevelse. Med frodigt humör lotsar han läsaren genom berättelsen. Hans berättarglädje smittar av sig på läsaren och man mår alldeles förträffligt i det ögonblicket man lägger ifrån sig boken.

Den enda anmärkningen är att boken får ett så snabbt slut. Antingen hade Strömstedt ingen lust att skriva längre eller annars ville förlaget ha manuset (när slutdatum för längesen passerats). Det påminner mig om en annan svensk författare som inte kom på hur han skulle få slut på romanen så han tog till ett radikalt grepp och avlivade alla personerna i ett enda huj.

Lider ni av vinterdepressioner? Läs Lasse Strömstedts Högriskbegravning. Den är förmodligen bättre än ljusterapi.

LENNART HÖGMAN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22