HJÄRTATS MÖRKER

Oct 27th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

omslag till hjärtats mörker

Av Jonas Moström
Natur och Kultur 2008
E-boken: Läst av Torsten Wahlund (10 CD + 1 MP3, 12,5 tim)
Earbooks 2008

Detta är Jonas Moströms tredje roman efter debuten med Dödens pendel 2004. Två år senare kom Svart cirkel och befäste intrycket av att Bräckefödde läkaren Moströms potential som kriminalförfattare. Liksom de tidigare böckerna handlar Hjärtats mörker om kommissarie Johan Axberg vid kriminalpolisen i Sundsvall och hans krets av kompetenta utredare.

Romanen börjar rätt konventionellt med att ett par småpojkar som leker indianer vid jobbingspåret i skogen finner en död – mördad – kvinna. Hon visar sig heta  Fredrika Levinder, är strypt och tecken tyder på att hon också utsatts för sexuellt våld.

På sätt och vis är Hjärtats mörker mer en relationsroman än en kriminaldito även om deckardelen också blir en spännande utredning – mer för polisen är för läsaren som ganska snart fattar vem som är mördaren. Moström gör sig nämligen inte stort besvär att dölja detta. Pusslet är av underordnad betydelse när han börjar beskriva ett familjedrama med otrohet, sugande passioner och stigande svartsjuka.

jonas moström

Det handlar till stor del om Axbergs bäste vän och spelkamrats, läkaren Erik Jensens familj. Sara Jensen är arbetslös. Hon har en drift att skriva och Erik bjuder henne på en skrivarkurs i Frankrike. Där händer något som gör Erik osäker på hennes trohet och han biktar sig för vännen Axberg. Kommissarien är till att börja med empatisk men ganska ointresserad. Han har egna kärleksbekymmer. Tidigare var han ihop med Carolina som nu lämnat honom för en annan och blivit gravid. Han räknar på fingrarna och finner att graviditeten tydligen påbörjades medan de fortfarande var tillsammans. Gav hon upp honom för att de inte, trots försök, lyckades få barn tillsammans. En mycket kortlivad affär med en kvinnlig kollega ger honom också huvudbry.

Skildringen av Sundsvall är väl inte så mycket att hurra för om man aldrig besökt staden. Men har man gjort det märker man hur väl Moström (som under läkarutbildningen gjorde AT-tjänstgöring i Sundsvall) väver in olika kända platser i sin berättelse.

Och han är noga med detaljer, både när det gäller känslor och matbordssamtal. Små lögner kan bli stora tyngder i en tvåsamhet på glid. Då hjälper det inte att hjärtat är fyllt av kärlek. Moström lyckas på ett trovärdigt sätt beskriva ett hjärtats mörker, både hos poliser, mördare, otrogna och bedragna.

Det finns en bihandling – ärvd från tidigare – som trots gedigna försök inte ger romanen något extra.

Ända fram till slutet ligger en dov, ruvande ton över texten. Ett slags sorg över att det inte i alla lägen går att lita på sina medmänniskor, inte ens de allra närmaste. Den känns äkta.
Fast sista meningen vänder upp och ner på det mesta – åtminstone för Johan Axberg.

Den som skaffar sig Hjärtats mörker får en bonus-CD med Dödens pendel i MP3-version på köpet.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22