HJÄLTEN

Aug 20th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till HjältenAv Dean Koontz
The Good Guy 2007
Översatt av Helen Larsson
Bra Böcker 2010

Dean Koontz är storsäljare och mycket produktiv. Han har blivit allt habilare med åren, han vet hur han får till en text så att den flyter lätt och håller läsaren fången. Numera också uppdelad på många korta kapitel så att en tv-serie lätt kan byggas på texten.

I den här berättelsen har han fått till en klassisk början: förväxlade identiteter. En murare, en ensamvarg, misstas på sin vanliga bar för en hyrd mördare. Och när mördaren kommer misstas han för beställaren. Men Tim är en man med samvete så han låtsas vara köparen som ångrat sig. Han ger mördaren, en egendomlig typ, de 10.000 dollar han fått av den rätte beställaren men säger att han ångrat sig och inte vill ha mordet utfört. När han kollar mördarens avfärd ser han att han använder en bil med polisens blåljus…

Dean KoontzHan behåller bilden och adressen på den som skulle dödas, en kvinna. Och så startar jakten. För han inser att mördaren nog inte riktigt trott på honom, och att kvinnan är i fara.

Ännu farligare blir det när det flyende paret, och läsaren, inser hur stor hjälp mördaren har.

Ett bra upplägg, men sedan störs jag av ett alltmer konspiratoriskt scenario. Och naturligtvis är muraren inte bara murare, kvinnan har också hemligheter, och plötsligt är det en kamp mellan vad som verkar superhjältar.

Spännande är det oftast (fast läsaren inser ju att hjältarna kommer att klara sig och att det goda segrar) och språket underlättar snabbläddringen.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22