HITLERS JUDISKA SOLDATER Soldater och generaler med judisk bakgrund i den nazistiska krigsmakten 1933–1945

Jan 15th, 2017 | By | Category: 2017-01 jan, Recension

Omslag till Hitlers judiska soldaterAv Bryan Mark Rigg
Hitler’s Jewish Soldiers: The untold Story of Nazi Racian Laws and Men of Jewish Descent in the German Military, 2002
Översatt av Richard Ehnsiö och Christer Bergström
Vaktel Förlag, 2016
ISBN 978-91-983068-9-7, 448 sidor

Man skulle kunna tro att efter Hitlers tillträde i Tyskland i januari 1933 blev judar förbjudna att delta i alla former av samhällstjänst, både civil och militär. Men trots Nürnberglagarna fanns det judar som deltog i styret på hög nivå. Inom krigsmakten fanns exempelvis cirka 150.000 män med judisk bakgrund, av dem är fältmarskalk Erhard Milch och general Helmut Wilberg de mest bekanta. Inom industrin, nödvändig för krigsinsatsen, fanns också prominenta judiska personer och i Waffen-SS erhöll ett antal judiska soldater förtjänsttecken, till och med riddarkorset. I en armématrikel från 1944 uppges att 77 höga officerare är av blandad judisk ras efter giftermål med en jude. Två av dessa är generaler, åtta generallöjtnanter, fem generalmajorer och tjugotre överstar. Hitler själv gick med på att dölja ursprunget och förklara dem alla som arier. Tidigare hade det tydligen aldrig fallit någon in att kontrollera verksamma officerares släktband och der Führer insåg att han behövde erfarna befälhavare.

Bryan Mark RiggEn del av de personer som sökte sig till de väpnade styrkorna var emellertid noga med att dölja sin etniska bakgrund för att försäkra sig om att både de och familjerna därhemma skulle överleva.

Pikanta detaljer som tidigare varit okända är att propagandaminister Josef Goebbels svärfar var jude och att den i Israel hängde krigsförbrytaren  Adolf Eichmann höll sig med en judisk älskarinna. Här nämns också att den grymme säkerhetsministern och ställföreträdande riksprotektorn i dåvarande Tjeckoslovakien, Reinhard Heydrich, kan ha haft judisk bakgrund.

Boken innehåller för det mesta kända fakta men också sådant som kommit fram på senare tid och därför aldrig publicerats tidigare. Denna svenska utgåva är nämligen väsentligt utökad jämfört med det engelska originalet från 2002.

Tyskbördige men Texasfödde Bryan Mark Rigg, som doktorerade i europeisk historia vid universitetet i Cambridge, tilldelades Colby Award för denna välskrivna, väldokumenterade och välöversatta bok, där han intervjuat före detta tysk-judiska soldater och officerare. Samtidigt som dessa slogs för Nazityskland pågick Förintelsen då regimen mördade sex miljoner judar, i flera fall soldaternas egna familjer. I en grupp om tusen judiska soldater som analyserats av författaren blev över 2.000 av deras släktingar mördade av regimen. Rigg har själv judiska släktingar som miste livet på grund av sitt ursprung.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22