HITLERS HEMLIGA KRIG Tredje rikets spioner

Nov 14th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Hitlers hemliga krigAv Charles Whiting
Hitler’s Secret War – The Nazi Espionage Campaign Against the Allies 2000
Översatt av Kjell Waltman och Inge R. L. Larsson
Fischer & Co 2010

”Det är en evighetsmaskin”, sjöng ABBA:s studiotekniker Michael B. Tretow på en populär skiva redan 1986. Sedan dess har en annan evighetsmaskin spottat ur sig texter om Hitler, nazistiska   hantlangare och militärer under andra världskriget i en aldrig sinande ström. Senaste verket jag läst i denna våldsamma genre är Hitlers hemliga krig av Charles Whiting (1926–2007) som handlar om  Tredje Rikets underrättelseoperationer.

Charles WhitingWhiting (som själv var underofficer i de allierade styrkora) har, enligt förlagets baksidestext, ända sedan krigsslutet 1945 intervjuat inblandade personer och studerat tidigare hemligstämplade dokument, inte minst hos den brittiska underrättelsetjänsten. Ett av intervjuoffren är Herman Giskes som låg bakom den desinformation som något vilseledde den amerikanska stridsledningen inför ”battle of the bulge” – det vi kallar Ardenneroffensiven – 1944.

Som i de flesta redogörelser som handlar om spioneri och dylikt skriver också Whiting en del om Ian Fleming, mannen som satt i Naval Intelligences (flottans underrättelsetjänst) beryktade Rum 39 och grämde sig över att han inte fick verka på fältet. Han spelade en roll, om än inte alldeles framträdande, i de allierades framgångar under stridigheternas senare del. Småningom tog han revansch för sitt skrivbordsspionerande genom att skriva de för sin tid erotiskt lockande historierna om 007 James Bond, en agent som gjorde allt han inte fick göra själv.

Men mest handlar boken givetvis om det nazityska spioneriet. Deras underrättelsetjänst Abwehr och amiral Wilhelm Franz ”Jultomten” Canaris och de duktiga och mindre duktiga agenter som fanns i överflöd runt om i Europa.

Det är ett stycke intressant historia om det spegelkrig som utfördes utanför skyttegravarna.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22