HITLERS FÖRSTA NEDERLAG Anfallet mot Moskva

Apr 29th, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till Hitlers första nederlagAv Niklas Zetterling och Anders Frankson
Norstedts 2011
ISBN 978-91-1-302838-5. 353 sid

Operation Tyfon (tyska Taifun) var kodnamnet för det tyska angreppet på Moskva. Den 30 september 1941 började slaget där det deltog 1 200 000 man på båda sidor om fronten. Huvudanfallet inleddes den 2 oktober. Tyskarna hade övertaget – det är alltid bäst att anfalla, då styr man händelseförloppet – i och med att planeringen skedde snabbt, vilket ställde till besvär för Sovjet att veta var de skulle sätta in motstötar.

Tyskarna var övertygade om att de snabbt skulle ha segern i sin hand. Deras styrkor var luttrade i strid, de hade den snudd på legendariske Guderians pansar i ställning. Men de hade glömt ett par saker: den ryska vintern var i antågande och de sovjetiska soldaterna var, till skillnad mot tyskarna, varmt klädda. Ett annat misstag som tyskarna gjort var att de underskattat Stalinregimens möjlighet att skapa nya arméer och att tillverka krigsmaterial på platser dit tyskarna inte nådde.

Tyskland hade inlett sin invasion den 22 juni och efter cirka tre veckor hade de hunnit till Smolensk, två tredjedelar av vägen till den sovjetiska huvudstaden. Nazityska ledare var förtjusta efter att ha inhöstat segrar i Minsk och sedan Vjasma–Brjansk där många fiendesoldater stupat.

Zetterling och Frankson har skrivit en utomordentlig bok om den krigsperiod som först stoppade tyskarna vid Moskva, något som fick dem att ge sig av till Stalingrad och ett ännu större nederlag. Författarna hävdar att det inte var det ryska vädret som stoppade tysken. Vädret var visserligen otjänligt men det var ryskt försvar och svårt underhållsläge på tyskt håll som var övergripande orsaker.

JAN NYGREN

Niklas Zetterling och Anders Frankson

Niklas Zetterling och Anders Frankson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22