HITLER-STALINS HEMLIGA DOSSIER

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Henrik Eberle och Mattias Uhl
Das Buch Hitler 2005
Översatt av Karin Mossdal
Prisma 2006

Att Hitler kom så långt som han gjorde berodde till största delen på hans förmåga att dupera och behärska tyska folket. Han var, liksom Stalin, en hänsynslös människa, men inte en lika bondslug intrigmakare. Hans slughet låg på ett annat plan. Hitler lyckades föra Stalin bakom ljuset så pass att den sovjetiske ledaren inte vågade tro på sin egen underrättelsetjänst, som 1941 varnade för ett kommande anfall mot Sovjetunionen.

När Tyskland besegrats verkade Stalin ha blivit besatt av den då självmördade personen Hitler. Han ville veta allt om den tyske diktatorn – vad han åt, var han sov, hur kan klarade av intrigerna inom ”hovet”, vad han hade för sjukdomar – och för att få veta allt detta befallde han sin underrättelsetjänst att sammanställa en dossier om sin döde motståndare. NKVD förhörde under fyra år två av Hitlers personliga adjutanter, SS-officerarna Otto Günsche och Heinz Linge, och åstadkom ett slutresultat som Stalin – troligen efter läsning – förpassade till sitt personliga arkiv. Detta arkiv öppnades först 1991.

När dossiern nu publiceras ger den en heltäckande bild av Hitler, men också av vad Stalin verkligen ville veta, det såg filtrerarna till innan akten lämnades till envåldshärskaren. Hitler var något av tråkmåns och renlevnadsmänniska. Han drack te, sällan något starkare, även om alkoholintaget ökade när kriget började gå åt pipan. Han jobbade nattetid och sov till tolvrycket dagen därpå. De som sammanställde dossiern tvivlar på att han någonsin hade sexuellt umgänge med Eva Braun, som de misstänkte låg med svågern Hermann Fegelein. Mot slutet av karriären tycks Hitler ha blivit amfetaminmissbrukare vid sidan av att han led av Parkinsons sjukdom.

Hitlers antisemitism tycks inte ha intresserat Stalin alls, kanske för att han själv hade en likartad syn på judar. Och att karlen var en galning tycks inte ha fallit den sovjetiske ledaren in.

PER MAGNUSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22