HISTORIKERN

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Elizabeth Kostova
The Historian 2005
Översatt av Dorothee Sporrong och Ann Björkhem
Forum 2005

Godheten har ingen utvecklingspotential, säger Dracula i denna roman, men det har ondskan. Den tesen tycks Kostova ha haft som riktmärke i sin debutroman. Den tar sin början i Amsterdam 1972 där jag-skrivande huvudpersonen hittar en bok som döljer gulnade brev och får tösen att ge sig av på en hisnande vampyrjakt, mestadels bakom järnridån.

Författaren håller med Bram Stoker (Dracula, 1897) som ansåg sin titelfigur vara identisk med den valakiske 1400-talsfursten Vlad ”Pålspetsaren” Tepes, men som sedan utnyttjade östeuropeiska legender för att förfärdiga sin bok.

Senare skribenter och filmmakare har gett vampyren ett mer tragiskt innehåll, funnit förmildrande omständigheter för det onda.

Kostova gör tvärtom. Här finns inga ursäkter. Ondskan är ond och romanen blir en metodologisk thriller som gör avstamp i Vlad Tepes egentliga värv – striderna mellan det turkiska osmanska imperiet och Västerlandet, representerat av Valakiet.

Vampyrjakten går genom länder bakom järnridån – Rumänien och Bulgarien – och utanför den, i Turkiet. Mycket rör sig i gamla arkiv och bibliotek och den fiktion som det i grunden rör sig om blandas på ett trovärdigt sätt med källkritiskt belagda fakta (ta dig i brasan, Dan Brown).

Författaren rör sig dessutom med flera tidsplan, utforskar historiska epoker och gör det på ett fascinerande sätt. Dessutom kan människan skriva och har blivit mycket väl översatt.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22