HISTORIENS STÖRSTA MORDGÅTOR

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Andreas Nyberg (Red)
Semic 2004

De tre skribenter som står bakom texterna i denna riktigt vackra kartonnagevolym är inte obekanta för dem som läser Stockholmspressen: Claes Svahn är chef för Namn & Nytt på Dagens Nyheter, Gunnar Wall har belönats med Guldspaden för en bok om Palmemordet och frilansaren Lars Ulwencreutz har skrivit biografier och om forntida och medeltida regentlängder.

Men alla tre intresserar sig för mysterier och denna bok handlar om någorlunda kriminella sådana (även om Svahns historia om Marylin Monroe är mer konspiratorisk än rent kriminell) i Sverige och USA. Även Kongo, Frankrike, Italien och England finns med på ett hörn eftersom Ulwencreutz skriver om Kreuger, och Wall om Calvi och Hammarskjöld.

Det mesta har varit presenterat förr men är inte mindre intressant för det eftersom författarna vinnlagt sig om nya infallsvinklar. Särskilt fastnade jag för Gunnar Walls systematiska genomgång av fallet med Den Svarta Dahlian – en Hollywoodaffär från 40-talet.

KJELL E. GENBERG

 

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22