HISTORIENS 100 VIKTIGASTE SVENSKAR

May 29th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Historiens 100 viktigaste svenskar

Av Niklas Ekdal och Petter Karlsson
Forum 2009

Journalisterna och författarna Niklas Ekdal och Petter Karlsson har genom att subjektivt ranka de mest inflytelserika personerna genom den svenska historien åstadkommit en bok som faktiskt innehåller hundra skarpsynte historielektioner. De har försökt ge svar på frågan om hur dessa människor betytt för oss som lever i dag. Resultatet har blivit en bok på nära 500 sidor om det moderna Sveriges framväxt. Urvalet kan väl i vissa fall kännas provokativt men det är i alla fall allmänbildande och tänkvärt.

Om det också är en nödvändig bok är jag inte man att avgöra. Däremot hade jag kul åt att hitta en massa anekdoter om folk som inte tycks ha hört hemma i “Mellanmjölkens Landet Lagom”, som det står i förlagets PR-text. De som beskrivs i boken är individualister och för att hamna i urvalet har de sett till att uträtta mer än att bara ha blivit allmänt bekanta, de måste också ha haft stort inflytande.

Då stannar åtminstone jag upp vid vissa namn. Somliga har jag knappt hör talas om (Carl Edvard Johansson, Jonas Wenström, Viktor Balck), andra är mer bekanta (Dag Hammarskjöld, Karl XII, John Ericsson) och inför vissa känns det tvunget att höja ögonbrynen (Anita Ekberg, Lill-Babs).

Men berättelserna om dessa viktiga personer är roliga att läsa. De är oftast skrivna som kåserier (det är Petter Karlsson särskilt bra på) och texterna har ett driv som gör att man tar sig igenom dem med ett leende på läpparna.

Fast efteråt … var detta verkligen de hundra svenskar som gjort största avtrycket i historien? Är Björn Borgs eftermäle enbart sportsligt eller minns vi honom som kalsongförsäljare? Och vilket är i så fall viktigast – att beundra en smash eller slippa få blåskatarr?

Petter Karlsson är Expressen-journalist och författare. Han har skrivit böcker om bland andra Evert Taube, Sven-Bertil Taube, Lennart Nilsson och Zlatan Ibrahimovic.

Niklas Ekdal har varit politisk chefredaktör på Dagens Nyheter och programledare i Axess Television. Hösten 2008 utkom hans skönlitterära debut I döden dina män.

KJELL E. GENBERG

Niklas Ekdal och Petter Karlsson

Niklas Ekdal och Petter Karlsson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22