HISTORIEN OM MINA TÄNDER

Aug 28th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till Historien om mina tänderAv Valeria Luiselli
La historia de mis dientes, 2013
Översatt av Annakarin Thorburn
Rámus, 2018
ISBN 978-91-86703-84-4, 181 sidor

Valeria Luiselli är en av de mest hyllade och omskrivna unga författarna i USA och Mexiko. I Sverige gavs hennes debutroman De tyngdlösa (http://www.dast.nu/recension/de-tyngdlosa) ut tidigare i år. Nu har Rámus Förlag gett hennes Historien om mina tänder, en smått galen historia om auktionsutroparen Gustavo Sánchez Sánchez, med smeknamnet Motorvägen, som föddes med prenatala tänder och alltid avskytt dem.  När Marilyn Monroes tänder auktioneras ut köper han dem och för att ha råd med att sätta in dem auktionerar han ut sina egna.

Valeria LuiselliDet är dråpligt och underhållande, åtminstone från början när huvudpersonen möter sin son som han inte träffat på hur länge som helst. Här är det intelligent och tänkvärt skrivet, likaså modernt med hugg mot mansrollen som kanske är mer förlegad i Luisellis kretsar än på andra håll i världen. Mitt i alltsammans är det en story om människans behov av berättelser och författaren vet oftast hur man skruvar ihop en sådan. När det känns som romanen börjar gå på tomgång byter hon perspektiv och berättar och då tar det fart igen.

Motorvägens liv är fyllt av berättelser och i mexikanska Valeria Luisellis lek med orden blir historien motsägelsefull och man undrar vad som är sanning och vad som är enbart skröna. Gustavo kan mycket, exempelvis imitera Janis Joplin, fast inte utan ett par rom och coca cola först, han klarar av gåtan med Columbi ägg och som en alldeles utmärkt auktionsutropare har han talets och berättarens gåva.

Historien om mina tänder är romanen om en auktionsförättares liv och förlorade son. Hur Gustavo Sánchez Sánchez kommer över Marylin Monroes vackra tandrad och hur han, för att byta ut mot sitt eget gulnande garnityr, måste sälja sina tänder vilka alla bär en berättelse om sin föregående ägare.

Valeria Luiselli föddes den 16 augusti 1983 i Mexico City men bor numera i New York i Förenta Staterna.  Hon har skrivit flera böcker, belönats med ett antal priser  och har översatts till ett tjog språk. Hon är gift med författaren Alvaro Enrigue.

PER MAGNUSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22