HINSEHÄXAN

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Lillemor Östlin
Lind & Co 2005

Prostituerade amfetaminmissbrukaren Lillemor Östlin har suttit mer än två decennier i svenska fängelser. Nå, inte hela tiden – hon brukade rymma när det gick. Bland annat rymde hon från Hinseberg tre gånger.

Men det var inte för sitt missbruk och sina rymningar som hon för en mängd år sedan kom att bli mycket omskriven i pressen. Hon var den kvinna som justitieminister Geijer (s) föredrog när han sökte upp prostituerade och den historien var nära att ställa till en politisk kris, som dock avvärjdes genom höga personers kraftiga förnekanden och en väl genomförd mörkläggning.

Östlin skriver att Lennart Geijer var olik andra torskar – en gammaldags gentleman som var artig och medkännande och därför lyckades uppnå en vänförbindelse mitt i affärsmässigheten. Att hon berättar om den historien mer i förbigående styrker trovärdigheten.

Mest är det en berättelse om småbrott och dess konsekvenser, om hur narkotikahandeln drev åklagare till märkliga avgöranden där trovärdiga bevis inte var särskilt viktiga. Knarkpoliserna hoppade gärna på de små och oförsiktiga, sådana som de visste hade lite knark hemma och, mycket viktigt, var kända för att inte vara våldsbenägna.

Hennes beskrivning av barnen och männen i sitt liv är gripande och minst sagt skildrade med stort överseende. Dagarna var en för småbuset en kamp för att skaffa nästa dos Preludin att knapra. Östlin skriver drivet och övertygande och ger läsaren inblick i hur litet Sverige är, även i den del av verkligheten som inte är så synlig.

KJELL E. GENBERG

 

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22