HIMMELSTRAND

Oct 31st, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till HimmelstrandAv John Ajvide Lindqvist
Ordfront, 2014
ISBN 978-91-7037-800-3, inbunden, 411 sidor

Den här boken måste jag ju läsa. Dels gillar jag de flesta av John Ajvide Lindqvists böcker, dels har jag varit arbetskamrat med Peter Himmelstrand.

Först, när jag läste att boken handlar om fyra husvagnsfamiljer som en morgon vaknar av att de försvunnit från campingplatsen och nu finns bara de på en väldig grässlätt som sträcker sig så långt man kan se och med en moln- och solfri blå himmel över sig, då antog jag att denna plats var en himmelstrand.

Visst, så är det också, men låtmakaren och journalisten Peter Himmelstrand, och särskilt hans musik, har också en plats i den här berättelsen. Jo, han själv finns med i en biroll.

Vi får träffa invånarna i fyra husvagnar, en hyfsat lycklig familj med en liten son, en ganska dysfunktionell familj med en hund, en ännu mer dysfunktionell familj med en liten flicka och två äldre lantbrukare som semestrar tillsammans och har en katt.

Efter hand lär vi direkt känna de olika personerna och hunden; katten kommer vi inte riktigt in på livet. Ännu mindre kommer vi innanför skalet till den lilla flickan, som även hennes pappa är rädd för. Är hon centrum i det egenartade som hänt?

Det är alltså en skräckberättelse, men också en berättelse om ett antal människor, deras liv och öden och förhoppningar. De reagerar med hopp och förtröstan att detta konstiga ska gå över, beter sig så vanligt de bara kan, eller så blir de allt mer galna. Den mest koleriske är också den som säger att allt är en dröm, ni finns inte, och hotar med sitt medförda gevär att skjuta dem alla, för då kanske han vaknar.

Men det öde fältet är inte helt öde. Egendomliga figurer dyker upp och de olika personerna tolkar dem till människor, verkliga eller inbillade, som spelat en roll i deras liv. Kanske skulle en skolad psykoanalytiker recensera den här boken, för det kommer mer och mer att handla om de olika individernas reaktioner.

Så: fyra komprimerade realistiska familjerelationsdramer hopsatta med fantasy, skräck och övernaturligheter. Det är otäckt, och otäckt bra. En av författarens bästa.

LEIF-RUNE STRANDELL

John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist. Foto Mia Ajvide

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22