HIMMEL ÖVER LONDON

Aug 24th, 2011 | By | Category: 2011-8 aug, Recension

Omslag till Himmel över LondonAv Håkan Nesser
Albert Bonniers Förlag 2011
ISBN 9789100125858, inbunden, 525 sidor

Nesser har alltid älskat att leka katt och råtta med läsaren. Denna gång driver han den leken till sitt yttersta. Historien börjar tämligen enkelt med en cancersjuk man som samlar sina närmaste i London för att delge dem sin sista vilja.

Men efterhand kommer flera parallellhandlingar in i intrigen. Bitvis trumfar de över och omkullkastar den ursprungliga historien. Det blir omöjligt att skilja det som berättas med det som berättas som verklighet. Men är det inte så att hela vår levnad är en berättad historia? Det finns ingen verklighet. Nesser ställer frågan.

Boken kräver mycket av sin läsare. Man är tvungen att tänka efter både en, två och flera gånger. Och när man äntligen börjar förstå eller ana hur allting hänger ihop kastas man snabbt ur den villfarelsen.

Eftersom Nesser har ett så fantastiskt och rikt språk, och emellanåt en i detta fall mycket passande torr brittisk humor kommer han undan med att ständigt föra läsaren in på fel spår. En annan författare hade troligen fallit platt och fastnat i den ganska komplicerade intrigen.

Eller kanske intrigen är enkel ändå, det blir komplicerad eftersom man inte litar på om det skrivs verkligen händer eller inte.

Jag får för mig att författaren experimenterar, både med texten och med läsarna. Hur långt kan man ta handlingen för att sedan kullkasta den som ett påhitt?

Men ändå, det blir rejält spännande ibland, och mot slutet av boken kommer jag på mig med att längta efter en Van Veeteren eller en Barbarotti som ska komma fram och säga: Så här ligger det till!!! Men nu har Nesser gjort detta – svårligen kan han göra det igen. Vad är nästa ess i rockärmen?

NISSE SCHERMAN

Det här är en roman som liknar de dockor man kan handla i Ryssland – en figur inuti en annan inuti en annan inuti en annan …

Här är London skildrat på samma sätt som Nesser tidigare skrivit om Maardam, Kymlinge eller Kumla. Många adresser skymtar förbi (kartan på pärmens insidor finns inte där av en slump) och platsen har betydelse för intrigens fortskridande.

Nesser blev först känd som deckarförfattare men har med tiden glidit allt längre bort från genreförfatteri. Nå, i Himmel över London förekommer visserligen en seriemördare, men blott i periferin så det droppar inte alltför mycket blod från boksidorna. Som alltid skriver han smått kåserande utan att för det tappa fokus i denna romantiska spionhistoria som mest utspelas i den brittiska huvudstaden men har förgreningar till en liten stad i Närke och den fiktiva orten Maardam under en period som spänner över fyra decennier.

På sätt och vis är det inte ens Nessers roman. Han påstår att den är skriven av den förtidspensionerade taxiföraren Lars Gustav Selén. Dock har Selén, pseudonymen Steven G. Russell, drabbats av skrivkramp, romanen vill inte lyda honom när han tänker skriva den enligt en nessersk kalkylerad intrig.

Alltså ingen egentlig kriminalroman, men likt förbaskat spännande från början till slut. Kanske mest för oförutsägbarheten och funderingarna kring livet. Så är också slutet oförutsägbart, men man hade kanske väntat sig mer. Men innan dess har alla parallelintriger fått läsaren att hisna och börja grubbla. Man tror sig förstå bara för att senare fatta att det gjorde man inte alls.

Eller – hände det man läste över huvud taget alls?

Hur som helst med det: Nessers språk är rikt och humoristiskt. Och han luras ideligen. Texten vimlar av röda strömmingar.

KJELL E. GENBERG

Håkan Nesser

Håkan Nesser. Foto Caroline Andersson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22