HIMLENS FÅNGE

Nov 3rd, 2012 | By | Category: 2012-11 nov, Recension

Omslag till Himlens fångeAv Carlos Ruiz Zafón
El prisionero del cielo 2011
Översatt av Elisabeth Helms
Albert Bonniers Förlag 2012
ISBN 978-91-0-012993-4, 300 sid

Detta är en märklig roman, till och med märkligare än författarens succébok Vindens skugga och den mystiska De bortglömda böckernas gravkammare som jag trots allt läste med viss tillfredsställelse. Himlens fånge utspelas också den i Barcelona, mycket i fängelset Castelo de Montjuich som ligger granne med nöjesfältet Montjuich. Tiden är 50-talets slut och det går inget vidare för bokhandlarfirman Sempeter & Söner. Generalissimo Francos censur biter och konkursen lurar om hörnet.

En främling besöker en morgon bokhandeln och vill köpa en dyrbar förstautgåva av Greven av Monte Christo. När han går lämnar han boken efter att ha skrivit en dedikation i den, något som resulterar i katastrof och uppdagandet av en gammal hemlighet.

Det är en mörk roman, inte enbart för att den utspelar sig i ett Bercelona som är både dystert och skrämmande, utan kanske mest för den hemska skildring av fängelser Montjuich på 1940-talet. Där härskade Francoerans fascistiska djävulskap ännu mer än utanför murarna. De individer som spärrats in skulle tas ifrån all mänsklighet och den målsättningen lyckades i de flesta fall.

Man möter många människor i en roman som tydligt hämtat sin inspiration hos 1800-talets episka romaner (det är ingen tillfällighet att bokköpet gäller Greven av Monte Christo) av dåtidens mer kände engelska och franska författare.

Tydligen ska det bli ytterligare en bok i serien och bra är det för allt är inte förklarat om familjemedlemmarna som ingår i bokhandeln Sempeter & Söner. En cliffhanger i slutet av Himlens fånge pekar otvetydigt mot en fortsättning.

KARL HJELM

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón. Foto David Ramos

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22