HIMLEN SKA GRÅTA BLOD

Jan 28th, 2021 | By | Category: 2021-01 jan, Recension

Omslag till Himlen ska gråta blodAv Sigbjørn Mostue
Himmelen skal gråte blod, 2019
Översättning Sabina Söderlund
Modernista, 2021
ISBN 9789178937967, 367 sidor

Är man svag för manliga hjältar som övervinner allt i otänkbart svåra situationer är den här flygkapningshistorien sant lördagsgodis. En terrorist ska utvisas från Norge till Somalia under sedvanlig bevakning av två poliser. Planet med 245 passagerare från olika länder blir kapat av fyra män och en kvinna. En av kaparna bär bombväst.

Men norska underrättelsetjänsten vet allt om terroristen Shermarke. I ett passagerarsäte sitter Even Stubberud, ”en levande legend”, gammal elitsoldat, utbildad av CIA, knivkastare av rang och chef för en hemlig operativ grupp, för att se till att utvisningen sker normalt. Ett lätt-som-en-plätt-uppdrag för en ärrad, cancersjuk man med pension i sikte.

Sigbjørn Mostue växlar mellan jagform i planet, då Stubberud berättar och tredje person då läsaren förflyttas till regeringskretsar och underrättelsetjänst i Oslo. Panik råder i samtliga områden. Författaren understryker att han kan sitt Afrika, både vad gäller politik som vem som vill bestämma över Nilens åtrådda vatten, olika terroriströrelser och hur savanner övergår i öknar, hur en elefanthjord låter.

Medan Stubberud lyckas ta över planet ökar spänningen. Men det är ingenting mot vad som händer i cockpit då han inte kan flyga och planet går spikrakt mot terroristernas mål som ska utlösa ”en fullskalig internationell kris”.  Han får osannolik hjälp av en tonårig autistisk flicka, Anne Miriam som tillbringat all fritid med en flight simulator.

Men inget afrikanskt land vill ha ett fullsatt passagerarplan med bomber ombord landat i bebodda områden av en tonårstjej. Oundviklig katastrof. Flygbränslet är på upphällningen. Stubberud får än en gång rycka in.

Han är en fullblodsegoist som gärna grips av ”tygellöst raseri”, inte omtyckt av någon – utom då av chefen för norska underrättelsetjänsten Elna Husøy. Hon jobbar intensivt hemma i Oslo för att avslöja den höjdare inom norska UD som gått terroristernas ärenden.

Himlen ska gråta blod nominerades till norska Rivertonpriset för bästa kriminalroman.  Stubberud lär inte få någon välförtjänt vila. Fortsättning följer.

KERSTIN MATZ

Sigbjørn Mostue

Sigbjørn Mostue. Foto Agnete Brun

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22