HEX

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-1, Recension

Av Rhiannon Lassiter
Hex 1998
Översatt av Molle Kanmeri
Tiden 1999

I sanning en märklig, roman, inte enbart är att den skrevs när författaren blott var 17 år gammal eller att den blivit en formidabel framgång i England. Den beskriver en värld, 500 år framåt i tiden, där en mänsklig gen ger tillträde till världens alla datasystem. De som äger en sådan blir mänskliga datorer – och är så farliga för samhället att det finns specialpolis med den enda uppgiften att finna och avrätta dem.
15-åriga Raven är en smart tjej med denna hexgen. Hon bryr sig inte om värst mycket förrän systern, som också är en hex, grips av myndigheterna. Då sätter hon till alla klutar i en räddningsoperation.
Framtidens samhälle har vi läst om förut. Och Lassiter följer den gamla formeln här: ett upp och nervänt Rio de Janeiro, där de privilegierade bor högt och vackert och de fattiga och kriminella djupt nere bland skuggorna. Och runt om finns en värld som är till hundra procent datoriserad.
Science fiction? Givetvis, men mest av allt är att en thriller, en ganska konventionell sådant om man skalar bort framtidsvisionen.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22