HETTA

Jun 13th, 2017 | By | Category: 2017-06 juni, Recension

Omslag till HettaAv Jane Harper
The Dry, 2016
Översatt av Jessica Hallén
Forum, 2017
ISBN 978-91-37-14805-2, 336 sidor

Klimatkrisen har börjat spridas till litteraturen. Den australisk-engelska författaren Jane Harper berättar om den lilla orten Kiewarra i en av Australiens avfolkningsbygder där vattenbristen är svår på grund av århundradets värsta torka, något som vetenskapen skyller på fenomenet El Niño. Fälten ger inte längre någon gröda och boskapen dör. Ekonomin krisar och de människor som finns kvar i trakten lider. Luke Hadler tar i vad man tror är desperation ner sin bössa från väggen och skjuter hustrun och den sexårige sonen innan han vänder den mot sig själv. Den enda familjemedlem som överlever är dottern Charlotte som ännu är för liten för att förstå vad som har hänt.

Kommissarie Aaron Falk kommer från Melbourne till sin barndoms hemtrakter för att bevista begravningen och hedra den gamle vännen men det dröjer inte länge innan han börjar undra om det verkligen handlade om ett mord och självmord och börjar nysta i saken. Det tas inte väl upp överallt, i synnerhet som Falks tidigare liv på orten lämnade en del att önska. Folket på bygden tycks vara överens om att det var hettan som fick Luke Hadler att bli galen och att det inte behövs någon utredning eftersom den inte bara är onödig utan också skulle riva upp gamla sår och misshälligheter.

Falk blir påmind om att han hastigt lämnade Kiewarra som tonåring efter att hans och Lukes väninna Ellie försvann och senare påträffades död i floden och det kommer mer än en antydning om att han på något sätt var inblandad. När han tillsammans med stadens polischef för fram tvivel på att det verkligen var Luke som låg bakom sin och de övriga familjemedlemmarnas död stiger stadsbornas irritation till något som liknat hat och Falk börjar ana att han kan ha sett något i samband med Ellies försvinnande som gör att han blivit farlig för någon.

Begravda lögner bubblar upp till ytan och hotar att spricka. Detta skildrar debutanten Harper med hjälp av klassiska berättarknep som hon turnerar alldeles lysande i denna spännande, detaljrika och atmosfärfyllda berättelse som utspelar sig i ett kargt landskap långt ifrån de urbana miljöer som brukar vara kriminalromanens hemvist. Här befinner vi oss i en miljö där människorna har långt minne när det gäller oförrätter.

Engelskfödda Jane Harper har levt stora delar av sitt liv i Australien där hon arbetat som journalist på bland annat The Herald Sun i Melbourne.

ELISABETH CARLSSON

Jane Harper

Jane Harper. Foto Nicholas Purcell

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22