HETA HALLON

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Mikael Bergstrand
Accent 2004

Halvdanske journalisten Bergstrand, i vanliga fall krönikör på Sydsvenska Dagbladet i Malmö, har skrivit en fartfylld kriminell skröna som utspelas på båda sidor om Öresund. Huvudperson är den alkoholiserade och lätt kriminelle mäklaren Peter Amper. Han har gjort klipp på fiffel och båg och skaffat sig dyra vanor. Alla dessa hotar att ta slut när han avslöjas och hängs ut i pressen.

Så långt är allt gott och väl. Bergstrand skriver trovärdigt om hans ruskiga vanor, heta önskemål i Köpenhamn och hans förmåga att trassla sig ur trassel. Men när han kommer till Ampers kontroverser med maffian och dess torpeder blir det lite svårare att svälja allt som händer. Visst, det finns farliga kriminella organisationer, men frågan är om de, när de väl bestämt sig för att straffa, ger sig in i affärsförbindelser med sitt offer.

Det här kommer efter som Arbogaöl. Medan man läser är man fast och Bergstrands journalistiska språk driver obevekligt på. Det är först när boken är slutläst som man får tid att fundera över vad som stod i den. Struntar man i den saken är det snudd på en fullpoängare.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22