HERTIG LARSSON

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

Av Axel Odelberg
Wahlström & Widstrand 2003

När jag var rätt ung och hade lärt att läsa längre stycken – det måste ha varit omkring 1946 – frossade jag i berättelser om de hemska kinesiska boxarna som slaktade hederliga, vita, kristna missionärer vid sekelskiftet.

Fast i dessa till svenska översatta anglosaxiska böcker stod ingenting om hjonet Frans August Larsson från Hässby gård i Västmanland. Det var nog synd.

22 år gammal reste han till Kina som missionär, utsattes för upproriska boxare och flydde genom Gobiöknen tillsammans med ett par tiotal svenskar och amerikaner som han räddat. I Mongoliet stannade han i tolv och livnärde sig på att kränga biblar. Han mäklade fred mellan Mongoliet och Kina, träffade den siste adlade svensken Sven Hedin och ledde hans sista expedition genom Centralasien. Och en hel del mer.

Om denne märklige man, som till sist adlades och blev mongolisk hertig, har journalisten Axel Odelberg skrivit en underhållande bok. Har man barnets sinne för äventyr kvar och skaffar boken garanteras 400 underhållande sidor.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22