HERREN TILL GÅSEVAD

Mar 15th, 2010 | By | Category: 2004-2, Recension

Av Jan Eric Arvastson
Kungsrecond 2003

Det tycks vara inne med ”lokala” deckare. Och det är inte så dumt. I många år har vi blivit matade med allehanda brott i Stockholm, Göteborg och Ystad. Den senare staden har skakats av förbrytelser som får 20-talets Chicago att likna Lillköping.

Arvastsons roman om Kungsbacka (med slottsintriger på Tjolöholm) ger minnen från den tid då detektivromaner tog upp kulturella ting. Han skriver om det besvärliga teatersällskapets smutskastande hembygdspjäs där historiska personers officiella historia omvärderas.

Det finns både spännande och roande inslag i Herren till Gåsevad, men den är samtidigt pratig och ofta rätt stillastående. Personerna finner jag ganska ointressanta. Man bekymrar sig inte över hur det ska gå för dem trots att konflikterna hopas. Och vi som var med sen mästerdetektiven Blomkvists tid vet att den som utpekas som mest misstänkt knappast kan vara den skyldige.

Den slappa layouten (konstiga indrag med förskjutna rader och saknad avstavning) förhöjer inte heller nöjet.

KERSTIN CARLSSON



  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22