HEMLIGHETER I HAVANNA

Dec 7th, 2021 | By | Category: 2021-12 dec, Recension

Omslag till Hemligheter i HavannaAv Rachel Rhys (pseud för Tamar Cohen)
Island of Secrets, 2020
Översättning Helen Sonehag
Sekwa, 2021
ISBN 9789188979438, inbunden, 365 sidor

Den engelska författaren Rachel Rhys har hittat ett försäljningsmässigt bra mönster för sina deckare. En kvinnlig huvudperson får av någon anledning göra en resa till främmande land där hon snabbt blir inblandad i skumma händelser, gärna med romansanknytning. Så ock i hennes tredje roman på svenska.

Året är 1957. Iris Bailey har konstnärsdrömmar men hennes familj anser att en sekreterarplats passar henne bättre. Men Iris har en utpräglad talang för att snabbt rita porträtt. En dag bjuds hon in till ett societetsbröllop i Havanna för att göra snabbporträtt av gästerna. Iris säger adjö till sin självgode fästman och flyger till solstekta Cuba där amerikanska dollar håller Batistadiktaturen vid liv medan Castro väntar i bergen.

Iris är oförlåtligt naiv men kommer mycket långsamt ändå underfund med vad detta bröllop innebär. Brudgummen är en världsberömd filmregissör vars första hustru, lika världsberömd filmstjärna dött under mystiska omständigheter. Nu ska han gifta om sig med sin styvdotter. Bröllopet som inte saknar en enda lyxig detalj betalas av brudgummens kompis för att denne ska få fördelar hos en inflytelserik kubansk familj. Samtidigt säljer denne rike kompis vapen till Castros styrkor. Inte underligt att stackars Iris har svårt att hänga med.

Tids- och miljömarkörer saknas inte. Iris får stifta bekantskap med både avocado och luftkonditionering. Romantiken blommar under den tropiska stjärnhimlen. Till slut förstår Iris att hon inte behöver bli hemmafru, även om hon gifter sig. Onekligen en framgång.

KERSTIN MATZ

Rachel Rhys

Rachel Rhys. Foto Curtis Brown

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22