HEMLIGHETEN I HAGA

Oct 9th, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till Hemligheten i HagaAv Gunilla Granbom
Idus förlag, 2013 (andra tryckningen 2017)
ISBN 978-91-87001-89-5, inbunden, 275 sidor

Barn- och ungdomsböcker hamnar bara ibland hos våra recensenter, men när man är på Bokmässan uppstår möten. Så författaren skickade ett exemplar av sin serie Hemligheten i Haga, den första av planerade fyra böcker. Förutom denna första har det kommit Månuret, 2015, och Silversländan i år.

Det är en berättelse med två tioåriga flickor i huvudrollen, så ni kan ju räkna ut målgruppens ålder. Fast då vill jag tillägga att jag, många decennier äldre, greps av deras äventyr och skyndade mig att läsa färdigt.

Gunilla GranbomBoken roade mig extra eftersom jag i våras var med på ett antal seminarier om Hagaparken i Stockholm. Sex av de kungliga akademierna ordnade föreläsningar och två guidningar (som tyvärr alltför snabbt blev fulla) med alla tänkbara aspekter på parkens historia.

Genremässigt är det här rätt för Dast: här finns fantasy och tidsresor. De två flickorna träffar på en konstig man i Hagaparken, och efter hand förstår de att han talar sant. Han kommer från 1791, då han skulle få hjälp av Hagahäxan att resa några dagar tillbaka i tiden för att rädda sin son som annars skulle skadas och riskera att dö. För sonen, en stallpojke, har fått ett uppdrag av kung Gustav III. Men något gick fel och mannen hamnade i nutiden.

Naturligtvis lyckas flickorna räkna ut hur tidsresan ska gå till och ett nytt misstag gör att också de hamnar i 1791. Och de får träffa både kungen och Bellman.

Det är spännande, även om läsaren kan räkna ut att det ska gå bra på slutet. Väldigt spännande ibland.

Jag förstår att de unga läsarna undrat när nästa bok kommer.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22