HEMLIG AGENT

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Jan Broberg
Carlssons 2006

Jan Broberg är än en gång inne på sitt favoritämne – spioner. I min hylla står ett antal av hans antologier och egna verk som nu får ett tillskott i och med utgåvan Hemlig agent, en redogörelse för spionage och sabotage genom tiderna. Broberg har studerat denna spegelvärld länge och rör sig i den med samma självklarhet som i sin egen kammare. Som alltid skriver han lättsamt och underhållande, men givetvis i den kritiska anda som blivit hans signum.

Hans berättelser om spioner och deras metoder börjar redan 2000 år före vår tideräkning och hamnar via engelskt 1500-tal (då Elisabeth I såg till att det blev verklig fart på det engelska underrättelseväsendet) i vår tid. En stor del av bokens 20 kapitel handlar om grå verksamhet under Andra världskriget, vilket är alldeles relevant eftersom krigslyckan berodde på goda underrättelser från modiga och förslagna agenter.

Lundabon Broberg är historiker och som expert på kriminallitteratur var han med och grundade Deckarakademin, som – naturligtvis – också gett honom pris för ett verk om spioner.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22