HEM

Dec 31st, 2021 | By | Category: 2021-12 dec, Recension

Omslag till HemAv Karin Erlandsson
Forum/Schildts & Söderströms, 2021
ISBN978-91-37-50329-5, inb under, 272 sidor

Skriver det här på nyårsafton. Ett nytt år närmar sig, och kanske det är passande för den här boken, för den handlar om många olika år. Det står roman på omslaget, och det är inte en helt traditionell beskrivning.

Det är 10 berättelser om kvinnor, från 800-talet till i dag. Romanens egentliga huvudperson är Åland, öarna där havet spelar en stor del i människornas liv, för fiske och färder nära och långt bort.

En sak finns i alla berättelserna, en mjukt slipad grå sten med en vit ring i. I ett par noveller finns det kopplingar till någon tidigare, men det är ingen sammanhängande berättelse.

Kvinnorna och barnen lever i glädje och sorg, i krigstid och när det moderna sakta kommer. Mest är de hemma när männen ger sig ut, men när vi kommer till nutid har en hustru gått i land från färjearbetet och i nästa arbetar hustrun på färja medan maken får sköta hem och barn.

Precis som livet i alla tider är det både tragedi och glädjeämnen, kärlek och sorg.

Kvinnor kan, och har kunnat i alla tider.

Den sista, korta, berättelsen utspelar sig före de andra och avslöjar hur stenen med ringen kom till Åland.

Det finns en lista med källor och kommentarer till de olika berättelserna där hon också påpekar vad hon avvikit från historiska fakta. Den åländska svenskan finns i dialogerna och behöver någon gång förtydligas, som när Rågetsböle ska uttalas Röjsböle.

Karin Erlandsson bor i Mariehamn, Ålands huvudstad. Hon debuterade 2014 med Minkriket som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris, och hon har skrivit en rad ungdomsböcker som också nominerats till priser och hon fick Runeberg junior-priset för Nattexpressen som kom ut 2020.

Vill du veta hur hon skriver så finns på Selma stories en berättelse att läsa: https://www.selmastories.se/artikel/karin-erlandsson-kronika/

LEIF-RUNE STRANDELL

Karin Erlandsson

Karin Erlandsson. Foto Marcus Boman

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22