HELLO, DOLLY

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Recension

Av Christer Nygren
B. Wahlström 1997

Nygrens värld befolkas av människor som inte är som det statistiska genomsnittet. De talar ett annorlunda, mycket amerikaniserat språk, är sagolikt fixerade vid varumärken och bär sig i nio fall av tio åt som om de aldrig gått i söndagsskola.

Detta är givetvis ett medvetet val av författaren. Den amerikanskt hårdkokta skolan i medelpadsk version skulle kunna bli konstigt parodiskt, en löjlig imitation om det inte vore så konsekvent genomfört och gjort med ett stort allvar.

Hello, Dolly är Nygrens sjunde bok om journalisten Tommy Westfelt och hans bekymmer med brottsligheten på orten. Här handlar det om en ”stalker” som under resans gång blir allt sjukare och sjukare, en polisman som också glider in i ett sjukdomsliknande tillstånd fast han inte vet om det och klarar av att sköta sitt jobb någorlunda.

I detta Medelpad (för det är det väl?) finns ingen kärlek att tala om. Sex, OK, men relativt känslolöst, ett slags försök att nå någonting man hört talas om men inte riktigt vet – eller förstår – vad det skulle kunna vara. Det är en vidrig tillvaro som Christer Nygren beskriver, men hans beskrivning är väl balanserad, något som gör berättelsen spännande och läsvärd ända framtill det, trots alla utlagda krokar, oväntade slutet.

Det skall bli film av boken. Jag tror att den blir både bra och barnförbjuden

BERTIL HAMRIN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22