HELIGA MORD

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Ulla Trenter och Kerstin Matz
Jury 2005

Detta är snarast en lärobok, inte en fackbok och alls inte något litteratur vetenskapligt eller teologiskt akademiskt verk. Det började, skriver författarna, som en samling läsetips inför en samling präster om varför de bör läsa deckare. Brott och straff, skuld och försoning, är teman både i religioner och i deckare.

Så här finns korta beskrivningar av ett antal deckare som berör religion på olika sätt: med präster, munkar, nunnor, rabbiner och andra som hjältar, offer eller skurkar, eller som utspelar sig i olika religiösa miljöer.

Naturligtvis finns fader Brown med, och Åsa Larssons döda pastorer och präster, men också en lång rad mindre kända böcker, varav man naturligtvis frestas att skaffa ett antal.

Boken inleds med några resonerande/analyserande avsnitt, men större delen ägnas åt sammanfattningar av de presenterade böckerna. Av och till kan det inte hjälpas, påpekar författarna, att gåtans lösning avslöjas.

En utmärkt guide till den, även icke prästvigd, som vill kombinera trosfrågor och kriminalitet.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22