HELA HÄRLIGHETEN

Jan 25th, 2008 | By | Category: 2002-4, Recension

Av Woody Guthrie
Bound for Glory 1943 (reviderad 1971)
Översatt av Boo Cassel
Ordfront 2002

Woodrow Wilson Guthrie föddes 1912 i Okemah (som på Creekindianernas språk betyder “stad på kulle”) i Oklahoma. Under namnet Woody blev han så småningom en mycket känd folksångare. Han skrev om det han kände till – fattigdom, luffarliv, brutalitet och kärlek – och kom att influera många stora artister som Tom Paxton, Bob Dylan och till och med Bruce Springsteen.

Boken, som också berättar om det hårda liv han förde under 30-talets depression, har en stil som influerade dem som sedermera skulle kallas “the beat generation”. Jack Kerouac var en sådan.

Guthrie skrev dialektalt, så översättare Cassel har inte haft något lätt jobb med replikerna. De är oftast lantliga med orden sammandragna, vilket kan verka hämmande på en nutida läsare. Men det är en intressant och gripade biografisk berättelse, och även om det biografiska ibland har drag av påhitt (licensia poetica) är boken en rasande styv tidsskildring, väl värd att ägnas några timmar.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22