HEDERSSKULD

Sep 12th, 2009 | By | Category: 1996-2, Recension

av Tom Clancy
Debt of Honor 1994-95
Översättning av Peder Carlsson
Bra Böcker 1995

Tom Clancy har bakom sig mäktiga thrillers om supermaktskonfrontation, bl.a. Röd Oktober. Hans bredd och kunskaper gör honom spännande att läsa. I Hedersskuld berättar han om hur den avrustade supermakten USA och dess ännu mer avrustade ryska motsvarighet blir utsatta för ekonomiskt och militärt förtryck från aggressiva uppstickarländer. Spelet spelas, som vanligt höll jag på att säga, runt ett Vita hus som tas med överraskning. Det är inget fel. Storyn är bra och kan ge något att tänka på för Thage G Peterson och andra nedrustare på nära håll. Vad som inte är riktigt bra är att Clancy gör sig för kunnig; överlastar sin berättelse med framförallt typbeteckningar på flyg- och flottvapen etc etc. Det är ett inte ovanligt fel i den här genren. Men då försvinner människoskildringen lätt under bråten av teknik.

”Intimidera” är ett ord man helst hade velat slippa. För en lite knackig översättning av denna 832 sidors tegelsten står Peder Carlsson.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22