HEADHUNTER

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av Michel Crespy
Chasseurs de têtes 2000
Översatt av Fredrik Ljungman
Isell & Jinert 2003

Författaren, som är professor i sociologi vid universitetet i franska Montpellier, har skrivit en bok om det nya affärslivets förkrossande tyngd. Den som försöker leva upp till marknadens krav måste döden dö – på ett eller annat sätt. I den världen finns inga vänner, bara fiender som är redo att hugga en i strupen.

Historien är på sätt och vis en parafras på Christies Tio små negerpojkar: ett antal arbetslösa chefer hamnar på en avlägsen ö för att kämpa mot varandra i ett företagsspel. Vinsten är ett nytt jobb på hög nivå.

Att det blir spännande värre (mot slutet en ren actionthriller) kan intygas. Inte enbart av mig. Juryn till franska priset för bästa deckare, Grand Prix de littérature policiers, tyckte så bra om Headhunter att de gav den priset 2002. En varning dock till de otåliga: det tar mer än halva boken innan allt stramas åt. Allt är väl skrivet, väl berättat och när det till sist hettar till står de små håren i givakt.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22