HÄXAN

Sep 5th, 2009 | By | Category: 1999-3, Recension

Av Jan Mårtenson
Wahlström & Widstrand 1999

Mårtenson är ett unikum inom svensk kriminallitteratur. Frågan om det finns någon annan författare oavsett genre – som strör så mycket information och så många kulturnotiser omkring sig i berättelserna. Portkoden 1066 leder givetvis till några rader om slaget vid Hastings, en fundering över katten Cleo får honom att berätta att Englands katter varje år dödar 75 miljoner fåglar och inskriptionen på ett monument för vidare till informationen att enbart vid Chemin des Dames dödades 30 000 och sårades drygt tre gångar så många under en enda vecka 1917. Hans associationsförmåga är obegränsad.

I den 27:e Homandeckaren hamnar hjälten i ett konstnärskollektiv i Grez-sur-Loing utanför Paris, får (i) en ovärderlig Strindbergstavla och innesluts i en atmosfär av hat, hämnd, ond bråd död, god mat och välsmakande viner.

Vid sidan av att Homan – givetvis med god hjälp av sin katt – reder upp några mord i nutid och dåtid får läsaren veta oerhört mycket om Strindberg, Carl Larsson, Zorn och Bruno Liljefors. Välskrivet och spirituellt är det för det mesta och i vanlig god ordning är brott och elände inte det viktigaste i Homans värld. Han råkar bara ut.

Kanske är det så det går till i vanliga världen också, det spirituella undantaget.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22