HAVSMANNEN

Mar 22nd, 2012 | By | Category: 2012-03 mars, Recension

Omslag till HavsmannenAv Carl-Johan Vallgren
Albert Bonniers 2010
ISBN 978-91-0-012729-9, 276 sid

Efter den humoristiskaka och i viss mån tragiska skrönan Kunzelmann och Kunzelmann kommer Augustprisade Vallgren men en roman om samhällets baksida, en berättelse som han i en intervju i DN kallar en miseryroman.

Det är en dystopisk och nådefattig historia om mobbning och en storasyster som försöker hjälpa sin lillebror att hantera en tillvaro som är svart och hemsk. Enligt samma DN-intervju har den verklighetsbakgrund.

Romanen utspelar sig i ett Falkenberg där Vallgrens tidigare romaner – delvis även Kunzelmann och Kunzelmann – rört sig. Huvudpersonerna Nella och Robert tillhör i början av 1980-talet den fattiga klassen, håller till vid en minkfarm och ett ödetorp när de inte anträffas vid skolan där den psykopatiskt lagde Gerard plågar Robert och de vuxna duckar för vad som sker.

Sedan händer det fantastiska. Den maskulina motsvarigheten till en sjöjungfru dyker upp i handlingen, en vändning som kanske borde ha kommit som en överraskning om den inte mer eller mindre avslöjats i baksidestexten. Men det är förstås inte Vallgrens fel.

Det är en ruskig bok, väl skriven och uttänkt men mitt i all ”misery” finns en intensitet och värme som jag förknippar med det mesta Vallgren representerar.

Fast nästa bok hoppas jag blir en skröna igen.

PER MAGNUSSON

Carl-Johan Vallgren

Carl-Johan Vallgren. Foto Caroline Andersson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22