HAVSKATTEN

Aug 7th, 2014 | By | Category: 2014-08 aug, Recension

Omslag till HavskattenAv Ann Rosman
Damm Förlag, 2014
ISBN 9789173519441, inb, 496 sidor

Svenska Deckarakademin lade för ett antal år sedan ner priset Flintyxan, som skulle tilldelas årets bästa historiska kriminalroman. Efter att de under ett antal år delat ut priset till utländska författare gav de upp. Tråkigt tycker jag. Det finns trots allt svenska författare som skriver i genren. Eller gör de det. Ann Rosman t ex har fått för vana att berätta en historia i gången tid parallellt med en kriminalgåta från nutiden. Kan man betrakta det som en historisk roman?

Oftast finns det beröringspunkter mellan historierna. I den här boken är det bara miljön som är gemensam. Badhotellen i Marstrand. Och det är just miljöbeskrivningarna som är Ann Rosmans styrka. Främst i de historiska partierna. Det märks att hon har lagt ned mycket researcharbete. Varje detalj känns genomarbetad.

I början av 1900-talet blomstrar kurortsverksamheten i Marstrand. Kungen, Oscar II, kommer på sommarbesök varje år. Fint folk reser dit för att få behandling med undergörande bad. Den något sjukliga Karolina anländer med sin familj för att få bot på hennes hosta, eller är det för att finna en passande man – i rätt kretsar. Det blir både spännande och gripande.

I nutid hittas en man död vid en brandövning i det anrika men förfallna Turisthotellet. Det blir upptakten på en mördarjakt där turerna kring hotellens försäljningar och framtida öden är centrala för brottsutredningen. Har det politiska myglet gått så långt att man går över döda kroppar?

Att Ann Rosman älskar sitt Bohuslän och gärna beskriver dess historia kan man inte tvivla om. Hon har forskat och hon har fått till en historisk intrig som griper tag och mycket väl kunde ha stått på egna ben. Däremot känns inte den nutida historien lika intressant, kanske lite styvmoderligt behandlad. Eftersom boken ändå är närmare 500 sidor hade den inte blivit sämre av att den delen helt tagits bort. Författarens styrka är ändå bitarna om Marstrands historia, dess miljö och dess människor.

Ann Rosman är tveklöst den kriminalförfattare som beskriver landskapet Bohuslän bäst, med de bästa intrigerna, det bästa språket och de mest underhållande böckerna just nu.

NISSE SCHERMAN

Ann Rosman

Ann Rosman. Foto Anna Rehnberg

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22