HAVSBOKEN eller Konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider

Dec 21st, 2016 | By | Category: 2016-12 dec, Recension

Omslag till HavsbokenAv Morten A. Strøksnes
Havboka: eller Kunsten å fange  en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider, 2015
Översättning Olov Hyllienmark
Leopard förlag, 2016
ISBN 9789173436632, 303 sidor

Havsboken är svår att etikettera och redan titeln ger en fingervisning om att detta är två böcker i en. Berättelsen, som löper som en röd tråd genom boken, är den om Strøksnes och hans bästa vän Hugo som bestämt sig för att fiska håkäring. Detta är en djuphavshaj som kan bli flera hundra år, sju meter lång, är oätlig och numera en ovanlig fångst i Norska fiskevatten. Detta är bara ett axplock av de fascinerande saker vi får lära oss denna haj. Det är både ett modigt och obegripligt val av jaktbyte.

Den andra delen av Havsboken är en lärd exposé över havet i allmänhet och de norska vattnen i synnerhet. Strøksnes roman innehåller många oväntade betraktelser över havet, norskt fiske och havsliv. Fyrtornsarkitekter, fiskare och präster är några yrkesgrupper som är utgångspunkter.

Spänningen i romanen skapas inte av fiskeäventyret utan mer genom att Strøksnes lyckas förmedla att havet fortfarande är mystiskt och outforskat. Det är intressant att läsa om havet ur alla upptänkliga perspektiv som miljö, historiskt, mytologiskt.   Först är jag tveksam till upplägget men som den havsälskare jag är så drar boken in mig i sin värld och sitt språk.

Stundtals tycker jag att Strøksnes helt skulle lämnat prosan och istället släppt loss poeten ännu mer. Han är helt fenomenal på att beskriva havet och dess färger med ord som dubbelt associera till havet: ”ostronskal och skiffer.” Det är ingen slump att bästa vännen Hugo är konstnär och använder färgen för att gestalta havet.

Slutet tycker jag inte alls om men att berätta varför skulle bli en spoiler för er som vill läsa boken, men som naturvän har jag ett och annat att säga om fiskafänget.

Havsboken blev en inspirationskälla för mig och nu har jag gjort slag i saken. Jag åker till Grönland för att uppleva havet på riktigt. Kanske får jag möta håkäring som även heter  grönlandshaj.

LOTTA MAGNUSSON

Morten A. Strøksnes

Morten A. Strøksnes. Foto Alva Gehrmann

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22