HAVREFARSAN

May 21st, 2015 | By | Category: 2015-05 maj, Recension

Omslag till HavrefarsanAv Leffe Delo
Bullet Point Publishing, 2015
ISBN 978-91-87049-85-9,  220 sidor

Detta är en rätt utlämnande bok om fadern författaren som har ett fint men lite stormigt förhållande till sin tonårsdotter. Det är vardagsrealism och humor om vartannat i berättelsen om hur dottern slutligen fastnar för ett hästliv efter att i tur och ordning velat bli bilmekaniker, oljeriggsarbetare och strippa.

Leffe DeloFadern har det inte lätt i sina konfrontationer med den före detta hustrun och socialtjänsten och han fruktan för att det ska gå illa i livet för dottern får honom att bli överbeskyddande, något den bestämda tjejen inte gillar, trots att hon tydligen älskar sin far och klarar av att gå arm i arm med honom – så länge ingen ser det.

Han ger efter och hux flux tillbringar han all sin lediga tid i stallet eller på väg till eller från tävlingar.

Det som gjorde mig förundrad i början var att Delo (som är skrivcoach och spökskrivare) valde att använda en stil som är vanlig i spänningslitteratur: många nya stycken, korta meningar och snitsigt hårdkokta och självironiska uttryck. Men förklaringen kom i konfrontationen med den så kallade hästmaffian, pedofiler och knarare.

I stort handlar boken om hur en skilsmässofader måste kompromissa med både sig själv och omgivningen för att kunna behålla en kärleksfull relation till tonårsdotter och de övriga barnen. I synnerhet om svårigheten när ätteläggen älskar fyrbenta varelser med mular mer än vuxna människor. Åtminstone en tid.

ELISABETH CARLSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22