HAVETS STJÄRNA

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Joseph O’Connor
Star of the Sea 2002
Översatt av Nille Lindgren
Norstedts 2005

Efter den europeiska potatispesten i mitten av 1800-talet, den som slog hårdast mot Irlands fattiga och undertryckta befolkning, var det många som lyckades ta sig över till USA där hoppet om ett nytt och godare liv tycktes finnas. Om en sådan resa har Joseph O’Connor skrivit en fasansfull, rolig och genomtänkt roman.

Passagerarna ombord på Havets Stjärna är ett tvärsnitt av mänskligheten – de mycket rika och snobbiga, de mycket fattiga och desperata, adliga, tjänstefolk, män med drömmar och män med planer. En som planerar en hel del är den ensamme däcksvandraren som ruvar på mord.

Det här är något av en Norén-pjäs i stort (mer än 480 sidor) format. Alla ombord blir på ett förunderligt sätt bundna till varandra och under den långa plågsamma resans gång uppenbaras märkliga hemligheter. O’Connor är en häpnadsväckande skicklig irländsk författare. Havels Stjärna är något av ett storverk som får till och med en blasé modern läsare att nästan förstå drivkrafterna bakom en emigration som tvingade en miljon irländare att fly sitt hem för en ny och mycket okänd nation. Och de gjorde det på fartyg som ofta inte var annat än flytande likkistor.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22