HATARNA

Nov 6th, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till HatarnaAv Ulf Bergström
Biondi Förlag, 2018
ISBN 9789163958571, pocket, 527 sidor

Den här författaren brister ut i operasång när han är ute och signerar. Mäktigt, annorlunda och imponerande. Tyvärr kan det inte bli början på en trend, men likafullt är det trevligt.

Ulf Bergströms debut är en politisk thriller som avhandlar mycket av situationen i Sverige , men i en snar framtid. Sommaren 2019 är tiden och det mesta tilldrar sig i Stockholm med omnejd, även om vi får en del internationella utblickar.

Ett terrorhot vilar över Sverige. Mycket talar för att ett attentat mot någon eller några högt uppsatta personer skall ske. Säpo och Nina Sandstedt i synnerhet får något att grubbla över. De börjar med skyddsåtgärder mot toppolitikerna. De diskuterar också kungafamiljen, men de flesta tror inte på det. Det skulle de ha gjort. En attack mot hela familjen fullbordas av en professionell kontraktsmördare.

Boken är naturligtvis alldeles för lång. Dess längd förtar lite av spänningen, själva attentatet blir det mest dramatiska och nervkittlande som händer, även om man vet utgången. Författaren är kunnig och skriver väl, men kunnigheten kan också ha en baksida. Om man använder den och breder ut sig alltför mycket tappar läsaren lätt intresset. Att nyttja allehanda förkortningar på organisationer och vapen är också att skriva den okunnige läsaren på näsan.

Min uppfattning är att 200 sidor kunde ha strukits för att få en mer koncentrerad och stringent historia. Ryggraden i boken är trots allt välkonstruerad och intrigen är intressant och tankeväckande.

Nina Sandstedt ska komma åter. Det hoppas jag. En intressant karaktär som jag gärna möter i en mer koncentrerad form.

NISSE SCHERMAN

”Kjell, du kommer att älska hatarna. Ulf” står det i mitt recensionsex så tydligen har jag fått en bok som blivit över efter en signering. Jag heter ju inte Kjell.

Trots det är det min plikt (säger redaktionen) att bedöma boken utan att varken älska eller hata.

Det är en riktigt välskriven historia i den anda som blåstes till liv av Frederick Forsyth med boken Schakalen (The Day of the Jackal, 1971) där titelpersonen, en professionell lönnmördare får i uppdrag av den franskalgeriska terroristgruppen Organisation de l’Armée Secrète att mörda statsöverhuvudet Charles de Gaulle.

I Hatarna berättas om hur besvikna Afghanistansoldater och Svenska Republikanska Armén vill mörda Sveriges kung och statsöverhuvud och hela hans familj. I detta ärende ger de den professionelle tyske prickskytten Skuggan uppdraget att genomföra terroristdådet.

I Schakalen var det en fransk polis som i förväg fick nys om attentatet och började spåra den mystiske lönnmördaren.

I Hatarna är det Säpos ångestfyllda Nina Sandstedt som tar till alla medel hon och hemliga polisen har i sina förråd för att förhindra att mördaren uppnår sitt mål.

I båda böckerna förbereder sig den tilltänkte mördaren noga och idkar vapenvård för att ingenting ska fallera.

Sedan kommer den stora skillnaden. Skuggan lyckas med sitt uppdrag. Nu gäller det för Säpo och Nina Sandstedt att hitta attentatsmannen som fått hela Sverige att koka av vrede. Folk demonsterar och det blir något som närmast kan beskrivas som krig mellan rojalister och republikaner. Än värre blir det för landets politiker när media avslöjar den klia-mig-på-ryggen-så-kliar-jag-din-mentalitet som är den olja som får offentligt stridiga viljor att samsas bakom stängda dörrar. När sedan den högsta familjens hemligheter avslöjas är det grädden på moset.

Det är verkligen spännande att följa förloppet. Själva mordet sker inte förrän långt in i boken och innan dess får man krypa under huden på både de hatiska veteransoldaterna, Nina Sandstedt och statschefen. Det är våldsamt och bistert men inte utan humor. Författaren plagierar inte Schakalen, han använd er blott dess dramaturgi (och drar den till sin spets) för att berätta sin version av Sverige, Europa och tiden vi lever i. Att det är Ulf Bergströms debut som romanförfattare är smått förbluffande.

Ulf Bergström (född 1972) var dåvarande finansminister Bosse Ringholms pressekreterare på finansdepartementet 2000–2004. Sedan 2005 har han varit talesman och kommunikationschef vid olika EU-myndigheter samt socialdemokratisk debattör. Efter utbildning vid Adolf Fredrik och Stockholms Musikgymnasium blev han redan som elvaåring solist på Operan och har ingått i Folkoperans ensemble. Han säger i ett pressmeddelande att han läst tonvis av deckare och den saken bör ingen tvivla på.

KARL HJELM

Ulf Bergström

Ulf Bergström. Foto Anja Callius

 

 

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22