HASTFORDSKA VAPNET – THE HASTFORDIAN ESCUTCHEON + THE SEALED LETTER

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Aurora Ljungstedt
Presentation av Bertil Falk
Aleph Bokförlag 2006
Översatt av Bertil Falk
The Battered Silicon Dispatch box 2005

Kan en bok som kom ut 1870 men sedan helt glömts bort ha läsvärde i dag? Ja, naturligtvis för oss som är intresserade av kriminalberättelsens historia, men säkert också för dem som vill ha en stunds god underhållning. I jämförelse med mycket av det som publiceras i genren i dag – för att inte tala om allt lättglömt som visas på TV – hävdar den sig väl.

Bertil Falk tecknar i ett efterord, ”Vår första deckare?”. Aurora Ljungstedts porträtt, ger en bild av tiden och visar på tänkbara influenser. Läs den texten först!

Boken innehåller bara en illustration, men den teckningen ger hela romanens stämning: den visar de tre huvudpersonerna och spänningen mellan dem. Vi ser Hugo Hastford, den unge arvtagaren till Hastfordska namnet och förmögenheten. Elin, den flicka som han senare blir förälskad i och den mystiske främlingen, vars roll länge är oklar.

I bokens början begås ett mord, som blir helt uppklarat först på slutsidorna. I den trassliga utredningen ingår också ekonomiska bekymmer, personförväxlingar och andra inslag som är typiska för 1800-talsromanen. Man anar Dickens i både intrig och personskildring.

Jag läste nyligen Carina Burmans Vit som marmor. Har hon möjligen fått idén till Euthanasia Bondeson från Aurora Ljungstedt? De båda damerna har i vilket fall som helst samma syn på sitt författarskap: de vill underhålla och tjäna pengar.

The Hastfordian Escutcheon & The Sealed Letter / Det obrutna brevet

Hastfordska vapnet finns även översatt till engelska. I den versionen är texten uppdelad i kapitel med rubriker, en klar fördel.

I samma volym finns också novellen Det obrutna brevet. Den historien handlar om en försvunnen större penningsumma. Man tror naturligtvis att det är fråga om stöld, och misstankarna förgiftar hela den familj som drabbas och även dess tjänstefolk

När försvinnandet fått sin förklaring har redan flera personers liv förändrats.

Jag väntade mig nästan en ”moral” som slutmening, men läsaren lämnas att dra sin egen slutsats

BENGT HEURLIN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22