HÄSTEN FRÅN PORTEN

Apr 1st, 2008 | By | Category: 2008-2, Recension

Omslag till Hästen från portenAv Carina Burman
Albert Bonniers 2008

Euthanasia Bondeson blev ett namn som man kände sig tvungen att kunna stava till eftersom Carina Burman, som hittat på denna detektivistiska författarinna, blev medarbetare i pappers-DAST. Euthanasia är en tuff 1800-talstös somn inte alltid går i kvinnokläder och som ledigt rör sig i tidens metropoler – London (Babylons gator, 2004) eller Rom (Vit som marmor, 2006). I Hästen från Porten är hon på en ännu längre resa och hamnar i Konstantinopel, dit hon kommit i sökandet efter Djinn, hästen som stulits ur sin spilta och ersatts med en åsna.

Carina BurmanEuthanasia är en tidsenlig svärmare med det antika som föremål för svärmeriet. Nu får hon träffa på den politiska delen av verkligheten i gränsstaden mellan öst och väst. Det är 1853 och världen befinner sig på randen till ett storkrig. Burmans hjältinna får mycket att göra: hon träffar viktiga personer i Topkapi, resenärer med flackande blickar och poliser som det inte heller verkar gå att lita på. Lite sex finns det också plats för – haremsdamer på vift kan tydligen vara rätt så tillmötesgående. Allt detta gör att sökandet efter hästen hamnar allt längre ner på agendan.

Det är väl något man kan hänga upp sig på. Annars gillar jag Burmans ironier och de politiska historieskildringar hon målar upp med bred pensel. Dessutom blir historien en roande feministisk lek och det detektiva inslaget uppfattar jag inte som det viktigaste i boken.

INGER MAGNUSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22