HÄST HÄST TIGER TIGER

Jun 30th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Häst häst tiger tigerAv Anita Ahrens
Alf-bokförlag 2009

Den konstiga titeln sägs vara en översättning från kinesiskan och betyda ungefär ”lagom”. Men lagom utmärker inte boken. Överraskande vändningar och starka effekter är det gott om.

Berättarjaget Vita planerar att hämnas på Theo, hennes tidigare älskare som falskeligen utgett sig för att komma från en adelsfamilj och vara välutbildad jurist. Men en explosion på ett fartyg gör slut på henne planer. Theo omkommer.

Vita  tar anställning på en lokaltidning och bedriver en sorts grävande journalistik.. Vi får läsa om mordbrand, könsbyte, organköp och –transplantationer.

Anita AhrensMed kursiv stil skildras en fattig kinesisk kvinnas liv. Så småningom anar man att hon på något sätt ska dras in i organhandeln – och mycket riktigt, så blir det.

Boken är på drygt 400 sidor. Handlingen räcker inte till för att fylla alla sidorna, utan där får man läsa  långa dialoger, som med fördel kunnat kortas eller rentav uteslutas, eftersom de inte för handlingen framåt och inte heller bidrar till att exempelvis göra personerna tydligare.

Boken blir överlastad av alla brott. På slutet ägnas några sidor åt att förklara vad som hänt, vem som är skyldig. Om alla frågetecken rätas ut orkade jag inte kolla – så långt kommen var jag trött!

BENGT HEURLIN

Författarens webbplats: http://www.anitaahrens.se/

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22