HÄRSKEN PÅ RINGEN

Mar 15th, 2010 | By | Category: 2004-2, Recension

Av Henry N Beard & Douglas C Kennedy
Bored of the Ring 1969
Översatt av Lena Karlin
AlfabetaAnamma 2003

Det har tagit sin tid innan den här parodin på Sagan om ringen kom på svenska. Men här är den och lika rolig som då den publicerades första gången 1969 i den parodiska tidskriften Harvard Lampoon, som förresten även givit ut två James Bond-parodier. Samtliga enormt uppskattade på sin tid.

Här får vi följa Frito, Skam, trollkarlen Goodguy, jägaren Arrowroot, alven Legolam och dvärgen Strimli och deras äventyr då de förde den förtrollade ringen till Andalyktsklyftan i Fordor.

Författarna har här komprimerat Ringen-trilogin i en kompakt bok, och gjort det med flaggan i topp. En flagga som svajar som bäst när parodin gör detsamma. Jag garanterar många goda och långa skratt innan sista sidan är vänd.

En förutsättning är dock att man kan sin Tolkien och de personer som uppträder i sagan. Kan du det har du några högtidsstunder framför dig i läslampans sken.

IWAN MORELIUS

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22