HARRY POTTER OCH HEMLIGHETERNAS KAMMARE

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Recension

Av J. K. Rowling
Harry Potter and the Chamber or Secrets 1998
Översatt av Lena Fries-Gedin
Tiden 2000

När andra boken i serien om Harry Potter börjar är Harry hemma på sommarlov från Hogwarts. Utanför skolan har eleverna inte tillåselse att använda magi, så Harry kan inte hålla moster, morbror och kusin i schack hur rädda de än är för trolldom. Men några av Harrys vänner lyckas smuggla iväg honom från den ruskiga fosterfamiljen, och snart börjar nästa skolår.
Det blir nya duster med antagonisterna, den bottenlöst stöddige årskamraten Draco Malfoy, och läraren i trolldryckskunskap professor Snape som avskyr Harry. Det blir underliga händelser på toaletten där spöket Missnöjda Myrtle går igen, en spökbal med Nästan Huvudlöse Nick, en katastrofalt usel lärare i försvar mot svartkonster, en förskräcklig försteningsepidemi vars lösning kanske finns i Hemligheternas Kammare – bara man hittar dit – och mer ändå.
I likhet med den första boken håller den här ett varierat och ganska modest tempo, vilket är lämpligt för en så omfångsrik barnbok – den är över400 sidor lång. För bokslukaråldern ger den underbar läsning i habil översättning, och också betydligt äldre kan förnöjas gott såvida de inte alldeles saknar barnasinne och humor.

ANNIKA JOHANSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22